Отримання шенгенської візи (2012) » Корисні поради на всі випадки життя. Поради як правильно щось робити чи вибрати.



*

Отримання шенгенської візи (2012)

Отримання шенгенської візи (2012)Шенгенська віза - особливий вид віз, що дозволяє перетинати кордони одразу кількох держав-учасниць без проходження паспортного контролю між ними.
Назва візи відбулося від найменування невеликий виноробної села Шенген на річці Мозель в Люксембурзі. Саме там 14 червня 1985 було підписано шенгенську угоду. За офіційною версією підписання відбулося на прогулянковому кораблі «Принцеса Марія Астрід».
Шенгенська угода - це угода декількох країн про скасування паспортного та митного контролю. Спочатку воно було підписане між п'ятьма країнами (Бельгією, Нідерландами, Люксембургом, Францією, Німеччиною). Угода набула чинності 26 березня 1995 року (незважаючи на те, що було підписано значно раніше) - до того часу до нього приєдналися також Іспанія і Португалія.
Список країн Шенгенської угоди на початок 2012 рік виглядає так (25 країн):
Австрія;
Бельгія;
Угорщина;
Німеччина (без Бюзінген-на-Верхньому-Рейні);
Греція (без Афона);
Данія (без Гренландії та Фарерських островів);
Ісландія;
Іспанія;
Італія (без анклаву Левігно);
Латвія;
Литва;
Ліхтенштейн;
Люксембург;
Мальта;
Нідерланди;
Норвегія (без Шпіцбергена і ведмежих островів);
Польща;
Португалія;
Словаччина;
Словенія;
Фінляндія;
Франція;
Чехія;
Швейцарія;
Швеція;
Естонія.
Останньою країною, що приєдналася до Шенгенської угоди, на сьогоднішній день є Люксембург - 19 грудня 2011 року.
Чи не є членами Євросоюзу, хоча і входять в Шенгенську зону Норвегія, Ісландія та Швейцарія.
П'ять членів Євросоюзу вже підписали Шенгенську угоду, але залишаються поза Шенгенською зоною, так як паспортний контроль не був повністю відмінений (Великобританія, Ірландія) або ж його скасування тільки планується в майбутньому (Болгарія, Кіпр, Румунія). Про цих країнах докладніше.
У березні 2012 року планувалося вступ до Шенгенської зони Болгарії. За офіційною інформацією посольства Болгарії в Москві на засіданні уряду, за пропозицією прем'єр-міністра Болгарії, було прийнято рішення, відповідно до якого до дати повного приєднання Болгарії до Шенгенського простору Болгарія в односторонньому порядку буде застосовувати безвізовий режим до власників дійсних шенгенських віз. Текст даного Рішення опублікований в Державній газеті (ДВ) № 9 від 31 січня 2012 р. (http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=61023). Якщо ж планується відвідання тільки Болгарії, необхідне отримання болгарської візи.
Кіпр. Власники паспортів країн-членів Європейського Союзу не потребують отримання візи для в'їзду на Кіпр, але при цьому зобов'язуються мати при собі або діючий паспорт, або посвідчення особи за умови наявності в них фотографії і вказівки громадянства. Для громадян Росії (навіть мають шенгенську візу) віза оформляється протягом одного дня безкоштовно (більш детальну інформацію можна отримати на сайті посольства Республіки Кіпр в Москві).
Румунія. В даний час Румунія є членом Європейського Союзу, але не входить до Шенгенської зони, і тому до приєднання Румунії до Шенгенської угоди для в'їзду в цю країну потрібне отримання румунського візи. Іноземні громадяни, які мають шенгенську візу, можуть проїжджати через територію Румунії в період, що не перевищує 5 днів, без обов'язку отримання румунської транзитної візи. Проїзд через Румунію без візи дозволений також іноземцям, що володіє дійсними візами, виданими Болгарією чи Кіпром. Більш детальну інформацію можна отримати на офіційному сайті посольства Румунії в Москві.
Види шенгенських віз
Візи поділяються за кількістю дозволених в'їздів:
одноразова;

дворазова;
багаторазова (безлімітна).
За принципом дії:
аеропортові (необхідна тим, хто здійснює переліт через країни Шенгенської угоди, дозволене перебування тільки на території аеропорту);
транзитна (можливий проїзд по території країн шенгенської угоди, максимально дозволену кількість днів перебування в Шенгенській зоні становить 5 днів);
туристична (дає право перебувати на території всього Шенгену кількість днів, вказане у візі в паспорті);

національна віза (дозвіл на перебування в зоні Шенгенської угоди до або більше 90 днів).
Туристична віза теж буває трьох видів:
до 30 днів;
від 31 до 90 днів;
багаторазова (із зазначенням максимально можливої ​​кількості днів перебування на період дії візи. Як правило, піврічна віза дає можливість перебування не більше 90 днів за вказаний період, річна віза дозволяє перебування терміном до 180 днів протягом усього року).

Звертаю увагу читачів Donlcc, що правило «першого в'їзду» більше не діє. Воно передбачало отримання візи в посольстві тієї країни, кордон якої буде перейдено першою.
Візу рекомендується одержувати в посольстві тієї країни, на території якої планується провести найбільшу кількість часу. Хоча і це тільки рекомендація (якщо мова не йде про візу робочої або навчальної).
Отримання шенгенської візи, документи
Незалежно від того, яку саме шенгенську візу ви запитуєте, вам необхідні наступні документи:
Закордонний паспорт , що діє не менш 3-х місяців з моменту повернення з поїздки і має не менше 3-х вільних сторінок.
Копії останніх двох шенгенських віз (якщо такі були).
Повністю заповнена анкета (на сайтах всіх посольств є можливість її безкоштовного скачування).
2 (іноді 3 - в залежності від виду візи) нещодавно зроблені фотокартки. Одна приклеюється на анкету, решта віддаються так.
Підтвердження броні готелю або апартаментів на весь період планованого перебування в країні. Якщо передбачається відвідування родичів / друзів, то в якості підтвердження пред'являється запрошення. Оригінал запрошення, написаний від руки, має підпис запрошуючої. Іноді запрошення можна відправити факсом запрошуючим особою. Рідше потрібно відправка копії запрошення факсом запрошуючим в саме посольство. Незалежно від способу відправки запрошення має містити наступну інформацію:
ПІБ запрошує і запрошуваного особи, адреси проживання обох, телефони обох сторін, електронні адреси,
номер паспорта запрошуваного,
коректне вказівка ​​періоду планованого відвідування,
вказівка ​​характеру відносин запрошує і запрошуваного,
вказівка ​​фінансових витрат (наприклад, «на період перебування мого шкільного друга Васі фінансові витрати на проживання та харчування, а також оплату авіаквитків в обидва кінці я готовий взяти на себе»),
на яких підставах запрошуючий дозволяє перебування на території будинку / квартири (власник або орендована ним площа).
До запрошення обов'язково додається копія паспорта запрошуючої (розворот з фотографією). У разі запрошення членів родини обов'язково підтвердження спорідненості.
Підтвердження наявності квитків в обидва кінці. При отриманні візи по приватному запрошенню квитки необхідні не у всіх посольствах.
Страховка на суму не менше 30 000 $ на весь період передбачуваного перебування в країні (країнах).
Довідка з місця роботи із зазначенням посади та рівня заробітної плати. А також зазначенням, що на період передбачуваної поїздки буде надана відпустка (за свій рахунок або оплачувану). Повинна бути на фірмовому бланку з синьою печаткою та підписом керівника, перекладена на мову країни, в посольстві якої запитується віза. Деякі посольства вимагають нотаріального засвідчення, деякі ні - уточнювати в кожному окремому випадку.
Іноді для підстраховки запитують виписку з банку. Це важливо в тих випадках, коли заробітна плата в довідці з попереднього пункту не дуже велика (або роботи немає зовсім, і, відповідно, вищевказану довідку ви не пред'являєте) або термін поїздки досить довгий. Іноді банки надають спеціальні довідки для посольств за деяку суму. Але цілком достатньо просто виписки з синьою печаткою, яку вам поставить банк, незалежно від того, з якою метою ви її просите. Виписка може бути з карткового рахунку або вкладу (а краще з обох). Важливо не те, у вільному користуванні ваші кошти чи ні, а в їх наявності. Необхідна сума розраховується від 30 євро на 1 день перебування (при заздалегідь сплаченому готелі або по приватному запрошенню) до 100 євро (за наявності неоплаченої броні готелю). Термін виписки повинен бути не більше 1 місяця. Не завжди, але така ж довідка вимагається від запрошуючої сторони у випадку приватного запрошення.
У разі запиту візи з метою навчання (для візи з максимальним терміном перебування не більше 90 днів) необхідно надати запрошення з навчального закладу із зазначенням періоду навчання, а також документ, що підтверджує завчасну оплату навчання.
Оплата консульського збору. Талон на оплату видають при прийомі документів в обробку. Вартість в середньому 35 євро. Дана сума не повертається навіть у разі відмови в отриманні візи. Це фактично оплата послуг з оброблення поданих документів. При отриманні паспорта з візою обов'язкове пред'явлення корінця з відміткою банку про зроблену оплату. Звільняються від сплати консульського збору близькі родичі особи, яка запрошує.
Слід враховувати, що у кожного посольства свої індивідуальні вимоги до наданих документів. І в кожному окремому випадку підготовку збору документів для візи слід починати з відвідування офіційного сайту посольства. Часто візові центри запитують більше документів, ніж дійсно потрібно, тут же обіцяючи вам певну плату допомогти зібрати їх в строк. При виникненні питань можна написати на електронну пошту, вказану на сайтах консульств або зателефонувати безпосередньо. Служби візових відділів консульств працюють досить оперативно.
Після збору документів слід записатися на прийом по телефону і принести документи в зазначений час. Дзвінок в посольство платний. У середньому коштує 230 рублів за хвилину. Оплату можна робити різними способами, про що вам скаже автомат до відповіді оператора. Крім банківської карти консульства стали приймати оплати через термінали (наприклад, qiwi). При оплаті карткою слід врахувати, що до початку розмови на карті буде заблокована сума 1 000 рублів. Після розмови оператор озвучить вам точну суму. З зарезервованої 1 000 рублів віднімуть вартість розмови, а решту суми розблокують протягом короткого часу. Тому при дзвінку в посольство перевірте наявність мінімальної суми на карті.
В даний час шенгенська віза видається в максимально короткі терміни - 3-4 робочих дні.
Що ще слід знати про шенгенській візі?
Іноді при наявності всіх правильно оформлених документів можна отримати одразу багаторазову візу (наприклад, посольство Іспанії видає багаторазову візу відразу на півроку, але тільки у випадках коректно оформлених документів).
Отримання візи можливе не раніше, ніж за 3 місяці і не пізніше 10-15 днів до початку передбачуваної поїздки. Отримання другої візи під час дії першої в деяких випадках можливе, але з тією умовою, що нова віза вступить в дію не раніше дня, наступного за днем закінчення попередньої.
Також є можливість подати заяву на ануляцію виданої візи та отримання нової. Це необхідно в тих випадках, коли з'явилася необхідність терміново змінити принцип дії візи. Але в цьому випадку нова віза буде видана з урахуванням днів, уже проведених на території Шенгену. Дані дні будуть відняті з максимально допустимих днів нової візи.
Як правило, в разі відмови у видачі візи посольства не роз'яснюють причин. Тому слід уважно поставитися до підготовки документів. Повинні бути дотримані всі вимоги не тільки з боку туриста, але й запрошуючої сторони. Заброньований готель повинен реально існувати, а підтвердження броні з нього містити коректну інформацію про постояльця - всі дані повинні збігатися, починаючи з правильного написання імені. Довідка з роботи повинна бути теж реальної, тому що в ряді випадків можуть запросити довідку ПДФО, а її придумати вже не вийде. Анкета повинні відповідати всім вимогам консульства. Не варто нехтувати їх рекомендаціями або проявляти зайву ініціативу. Запрошуюча сторона теж повинна мати легальне становище в країні, мати стабільний фінансовий дохід - будь-які сумніви в законослухняності запрошуючої можуть стати причиною відмови.
При наявності шенгенської візи можна безперешкодно перетинати кордони всіх країн-учасниць, незалежно від того, посольство якої країни видало візу. Відстежити ваше положення не просто. Але пам'ятайте, що порушення правил перебування можуть зіграти не на вашу користь при отриманні наступних віз.




Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.
Зареєстровані користувачі бачать набагато менше реклами ніж Ви.


Корисна порада

^

Помітив помилку в тексті?

^
Якщо Ви помітили орфографічну помилку просто виділіть її та натисніть клавіші Ctrl+Enter Система Orphus

Цікаве в інтернеті

^
Загрузка...

Календар подій

^
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Цікаве в інтернеті

^